Olajok
Tudod, hogy miért egészségesebb a hidegen sajtolt olaj?
A hidegen sajtolás tisztán mechanikus sajtolás, melynek során semmilyen oldószerrel, vegyszerrel nem érintkezik a kipréselt olaj, ellentétben a finomított olajokkal. Hőhatás sincs a folyamatban, ezért a szűz és extra szűz sajtolásnál is kíméletesebb a hidegsajtoló eljárás.
A hidegen sajtolt olajok a legértékesebbek, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.
A növényi hatóanyagok koncentráltan találhatók meg bennük.
Az igazi hidegen sajtolt olajokat pörköletlen magból préselik, mindenféle hőkezelés, illetve adalékanyag (sózás, oldószerek) hozzáadása nélkül. A sajtolás csigás présgépekkel történik, melyek a legkeményebb magok ellenállását is megtörik. Mivel a magokat csak mechanikai hatás éri, így az olajba is átörökítődnek az egészségvédő összetevők. Préselés után kerül sor az ülepítésre, a szűrésre, illetve a palackozásra, tartósítószer használata nélkül. A mag értékes összetevői közül a zsírban oldódók gond nélkül átcsorognak az olajba, mely ezáltal gazdag E-vitaminban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban (fajtától függően különböző polifenolokban, fitoszterolokban stb.).
A hidegen sajtolt olajok íze, színe, illata megszólalásig hasonlít az eredeti növényre/magra.